Marta

woda z miętą i winogronem

Latem oprócz gorącej herbaty, bardzo lubię wody smakowe, jedną z nich jest woda z miętą i winogronem, gasi pragnienie i cudownie dekoruje nasz stół :)

Marta

zupa z dyni hokkaido

  ... Zupa dyniowa to raj dla podniebienia ,najlepsza zupa na jesienne chłodne dni  i wieczory, pikantna , kremowa , aromatyczna na dodatek piękna .... moja ulubiona:) Dynia hokkaido to jedyna dynia , którą możemy jeść ze skórką. składniki: • 1 dynia hokkaido, i dodatkowe dynie na miseczki • 1 cebula, • 1 ziemniak pieczony w ognisku lub surowy • kostka rosołowa pietruszka z lubczykiem, • majeranek płaska  łyżeczka • carry pół łyżeczki lub więcej , jak to lubi • chili do smaku • łyżka masła • woda  tu dowolna ilość w zależności jaka chcemy gęstą zupę przygotowanie: Z dyni odcinamy czubek

Marta

ziemniaki pieczone w kominku

  • Październik 20, 2014
  • ZIEMNIAKI
  • Brak komentarzy

Uwielbiam jesień ogniska i pieczone ziemniaki , do tego stopnia ,że musiałam je upiec w kominku :) ...Ziemniaki myjemy i zawijamy w folię aluminiową, w kominku musimy uzbierać trochę popiołu ze spalonego drzewa. Wkładamy w niego ziemniaki, dalej palimy delikatnie  i czekamy ok godziny, aż ziemniaki , będą upieczone (smak ziemniaków , nie różni się prawie od tych pieczonych w ognisku) PYCHOTA :)

Marta

deser jagodowo – miętowy

  • Październik 19, 2014
  • DESERY
  • Brak komentarzy

składniki: •2 galatetki ametystowe •1 galaretka agrestowa •1 op mleczka skondensowanego niesłodzonego •garść listków mięty •jagody, lub frużelina jagodowa •barwnik spożywczy wiltona - zielony ... 1 kropelka przygotowanie: galaretki rozpuścić ( 1 szklanka  wody, na 1 galaretkę),  do zielonej dodać mleczko skondensowane ok pół szklanki na galaretkę, dodać listki mięty, barwnik i zmiksować ( ja zmiksowałam w thermomiksie, ale można użyć blendera). Do fioletowej galaretki dodajemy jagody, mleczko  i miksujemy, do następnej fioletowej dodajemy tylko jagody . Do pucharków wlewamy najpierw galaretkę fioletową z jagodami, następnie zielona i fioletowa z jagodami i  mleczkiem. Dekorujemy bitą śmietana , polewa

Marta

ziemniaki gotowane na parze

  • Październik 19, 2014
  • ZIEMNIAKI
  • Brak komentarzy

składniki: • ziemniaki • serek almette • szczypiorek, natka pietruszki, rzodkiewka, • czosnek, • bazylia przygotowanie: Ziemniaki myjemy , gotujemy na parze do miękkości. W miedzy czasie przygotowujemy nasz serek. Siekamy wszystkie zioła, rzodkiewkę i czosnek. i łączymy je z serkiem , następnie nakładamy go  na nasze upieczone ziemniaczki

Marta

ziemniaki faszerowane serkiem almette

  • Październik 19, 2014
  • ZIEMNIAKI
  • Brak komentarzy

składniki: • ziemniaki • serek almette ziołowy, • czosnek, • szczypiorek, natka  pietruszki,rzodkiewka, • świeże zioła, majeranek, bazylia • ser żółty • przyprawa zioła włoskie przygotowanie: Ziemniaki myjemy i pieczemy w piekarniku w 160 st ok godz, zależy od ziemniaków, w międzyczasie robimy serek siekamy szczypiorek , natkę pietruszki , rzodkiewkę, czosnek i  dowolne zioła  i mieszamy z serkiem almette  lub innym ulubionym serkiem, doprawiamy do smaku. Upieczone ziemniaki wyjmujemy, dzielimy na dwie połówki i wydrążamy ziemniaka zostawiając ok 1/2 cm , ziemniaka mieszamy z serkiem i faszerujemy połówki ziemniaczków posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia sera.

Marta

mini calzone

  • Październik 19, 2014
  • PIEROGI
  • Brak komentarzy

Składniki: Ciasto: •25 g drożdży •1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej!) •1 łyżeczka mąki •1 łyżeczka cukru •3 szklanka mąki •1 łyżka oliwy •1,5 łyżeczki sol • po łyżce oregano i bazylii. przygotowanie: Drożdże skruszyć, dodać łyżeczkę mąki, cukru i wodę, odstawić na 5 minut. Dodać 3 szklanki mąki, dodać oregano, bazylię, sól, olej i zagnieść ciasto. Szynkę posiekać na drobne kawałeczki , ser zetrzeć na grubej tarce,  wymieszać. Ciasto dzielimy na większe kawałki, wałkujemy i wycinamy okrągłe placki nadziewamy dowolnym farszem np grzybowym, pieczarkowym , serem z szynką , co kto lubi. Pieczemy ok 10-15 min. w 250 stopniach.

Marta

kruche ciasteczka z lukrem

  • Październik 19, 2014
  • CIASTECZKA
  • Brak komentarzy

składniki: • 3 szklanki mąki, • 1 szklanka cukru pudru, • 1 kostka masła, • 1 szczypta soli, • 4 żółtka, • 1 opakowanie cukru waniliowego. przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem waniliowym,dodać masło starte na tarce i żółtka.Zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na ok 1/2 godz. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 1/2 cm. i wycinać ciasteczka. Piec 20 min w temp170 st. na złoty kolor, Polać lukrem i udekorować. SMACZNEGO:)

Marta

bułeczki pszenne jogurtowe

  • Październik 19, 2014
  • PIECZYWO
  • Brak komentarzy

składniki : • 460 g mąki pszennej luksusowej typ 550 • 200 ml jogurtu naturalnego • 100 ml ciepłej wody • 25 g świeżych drożdży albo 10 g suszonych • 1 pełna łyżeczka płynnego miodu albo cukru • 1 pełna łyżeczka soli • 1 jajko • 2 łyżki oleju (dałam z pestek winogron) przygotowanie: Wodę podgrzać, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego (po wymieszaniu masa powinna być lekko ciepła), miód albo cukier, rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i wymieszać, dodać rozkłócone jajko, olej, resztę jogurtu i wyrośnięty

Marta

bułeczki z serkiem almette i łososiem

  • Październik 18, 2014
  • ŚNIADANKA
  • Brak komentarzy

składniki: • bułki • serek almette ziołowy • łosoś wędzony, • ogórek konserwowy • szczypiorek przygotowanie: bułki przekroić, posmarować serkiem almette, ułożyć łososia, ogórka, posypać