Marta

łosoś pod białą pierzyną

  • Listopad 28, 2014
  • RYBY
  • 2 komentarzy

Uwielbiam ryby, a w szczególności łososia, żeby za bardzo nie przejadł się domownikom, postanowiłam go trochę urozmaicić , a ,że zatęskniłam za śniegiem, którego ciągle brak stąd biała pierzyneczka • 4 filety z łososia • pieprz cytrynowy •  wegeta, delikat przyprawa , sól do wyboru • majeranek sos beszamelowy: • łyżka masła • łyżka maki • mleko  ok 1/2 szklanki • sól do smaku • gałka muszkatołowa ok 1 łyżeczki według uznania • posiekane orzechy pistacjowe rybę myjemy , wyjmujemy ewentualne ości, i kroimy na porcje układamy łososia na foli spożywczej aluminiowej i przyprawiamy przyprawami na każdy kawałek łososia dajemy trochę masła

Marta

DEKORACJA DO DAŃ Z RYBY

  • Listopad 28, 2014
  • DEKORACJE
  • Brak komentarzy

• 1 cytryna lub limonka • kilka winogron • listki rozmarynu • posiekane orzechy pistacjowe • listek pora cytrynę kroimy na plasterki ,  u mnie akurat limonka i układamy na niej winogron pomiędzy winogrona wkładamy listki rozmarynu układamy z boku listek pora wycięty nożyczkami dodajemy listek rozmarynu i winogrona dodajemy winogrona i dodatkowy listek posypujemy siekanymi pistacjami i nasza dekoracja gotowa :) teraz możemy ułożyć naszą rybkę na talerzu

Marta

serduszka wypełnione po brzegi czekoladą

To kolejna propozycja na walentynki, miękkie, wilgotne serducha, wypełnione po brzegi czekoladą, to cudowna uczta dla dwojga w ten walentynkowy wieczór, zaskocz nimi swojego przyjaciela, będzie zachwycony:) • 200g mąki • 200g cukru • 1 dojrzały banan • 100g masła • 200 ml mleka • 3 jajka • 1 łyżeczka cukru waniliowego • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki oleju • szczypta soli • 2-3 łyżeczki kakao do dekoracji: • 1 tabliczka białej czekolady • 1 tabliczka mlecznej czekolady • 1 tabliczka gorzkiej czekolady • 300 ml śmietany 18% (po 100ml do każdej z czekolad ) Masło stop w rondelku i odstaw, utrzyj banana z

Marta

serduszka z białą czekoladą

To ciasteczkowe serduszka  robione na walentynki dla mojego męża:) • 3 szklanki mąki •1 szklanka cukru pudru •1 kostka masła • 1 szczypta soli • 4 żółtka •1 opakowanie cukru waniliowego • 3 łyżeczki kakao do dekoracji: • 2 tabliczki białej czekolady • 200 ml śmietany 18% • kilka kropli różowego barwnika Przygotowanie: Mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem waniliowym, dodać masło starte na tarce, żółtka i kakao. Zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na ok 1/2 godz. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość 1/2 cm. i wycinać ciasteczka. Posmarować je białkiem i posypać cukrem.piec 20 min w temp 

Marta

granola z melonem i jogurtem greckim

Moja ukochana granola w kolejnej odsłonie :) , melon nadaje jej niepowtarzalnego smaku. •    2 szklanki płatków owsianych •    1/2 szklanki orzechów  ulubionych •    1/2 szklanki syropu klonowego •    1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru •    2 łyżki oleju •    szczypta soli Wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przesypać zawartość miski i  piec około  30 minut w temperaturze 150ºC, mieszając co jakiś czas , gdy nasza granola nabierze pięknego złotego koloru wyjmujemy ją z piekarnika, studzimy chowamy do słoiczków i podjadamy każdego dnia :) Smacznego :) .

Marta

zgadnij kotku co mam w środku :)

Danie to wymyśliłam całkiem przez przypadek , mieliśmy z mężem ochotę na małą kolacyjkę, wymyśliliśmy sobie ,że zjemy kaszankę, ale po wizycie w kuchni okazało się ,że nie mamy cebulki :(  wiec cały misterny plan poszedł w .... zapomnienie. Jednak zjedzenie kaszanki było silniejsze, zaczęłam kombinować jak ją tu można przyrządzić, coby nie zmarnować produktu :)... Ponowna wizyta w kuchni okazała się bardzo owocna. Zostało nam trochę ziemniaków puree  z obiadu , miałam kiszoną kapustę ot i wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego boskiego dania (oczywiście dla wielbicieli kaszanki) :)

Marta

chipsy ziemniaczane

ziemniaki  obieramy, myjemy kroimy na plasterki na krajalnicy na przemian raz w jedna raz d w druga stronę pokrojone ziemniaki myjemy w zimnej wodzie odlewamy wodę i wrzucamy do gorącego oleju smażymy na złoty kolor od czasu do czasu delikatnie mieszając, odsączamy na papierowych ręczniczkach i gotowe możemy podać z polędwiczkami z kurczaka i sałatką, jako danie obiadowe. tak wygląda krajalnica

Marta

granola z granatem

składniki: • 50 g płatków owsianych • 50 g płatków migdałowych • 50 g wiórków kokosowych • 3 łyżki miodu • 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy. Na patelni rozpuszczamy miód i mleko skondensowane słodzone i dodajemy suche składniki mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 120 st, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy masę i pieczemy przez ok. 30 minut. Studzimy.

Marta

przepis na poledwiczkę wieprzową

Uwielbiam polędwicę wołową, wieprzową, bez różnicy każdą, a to szybki przepis, na obiadek , kolację, jak wpadną niezapowiedziani goście polędwicę kroimy na plasterki ok 2 cm i przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem dusimy na maśle cebulkę, jak będzie lekko szklista , dodajemy polędwiczki i smażymy w zależności od upodobania, nie dłużej jednak niż 10  minut, do momentu, aż cebulka nabierze lekko złotego koloru podajemy z sałatką  z kapusty pekińskiej z kukurydzą papryką i majonezem oraz grzankami z chleba tostowego

Marta

kanapeczka z boczkem

Boczek wędzony gotujemy ok. 40 minut, z wywaru robimy pyszną zupkę, np żurek , a boczuś jeszcze ciepły na kanapeczki   ja uwielbiam z majonezem