Marta

świąteczny torcik serowo – makowy

  • Grudzień 27, 2014
  • ŚWIĘTA
  • Brak komentarzy

na biszkopt orzechowy: • 7 jajek • 20 dkg orzechów włoskich  mielonych, lub migdałów • 7 łyżek cukru • 3 łyżki płaskie mąki • 3 łyżki bułki tartej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem serowy: • 1 litr śmietany kwaśnej 18% • 1 litr słodkiego mleka • 1 cukier waniliowy • 1 kostka masła • 6 całych jajek • 1 szklanka cukru dodatkowo: •konfitury różane. lub powidła ze śliwki węgierki, mak z puszki gotowy •do nasączenia biszkoptów kawa posłodzona z dodatkiem rumu polewy do dekoracji : • 1oog czekolady białej +30g masła, 100g czekolady mlecznej +30g masła-rozpuszczone w kąpieli wodnej polewa czekoladowa: • 7 dkg masła rozpuścić, dodać •

Marta

jak zrobić piękne grzybki :) …

  • Grudzień 25, 2014
  • ŚWIĘTA
  • 3 komentarzy

składniki: na ciasto: • 3 szklanki mąki • 1 szklanka śmietany 18% • 250 g masła na krem: • 2 budynie waniliowe • 1/2 litra mleka • kostka masła • 3 żółtka • 3 łyżeczki cukru pudru - do smaku polewa czekoladowa: rozpuścić  100 g czekolady  w kąpieli wodnej i dodać 30 g masła- wymieszać dodatkowo: dowolne konfitury, lub gotowy mak z puszki przygotowanie: Ciasto zagnieść najlepiej ( można wykorzystać mikser z funkcją zagniatania ciasta ) Schłodzić w lodówce -1 godzinkę. Wycinać elementy do grzybka foremką do babeczek. To będzie kapelusz grzybka, a to spód, w spodzie wycinamy dziurkę na nóżkę, nakrętką od butelki.      

Marta

jak zrobić świąteczną chatkę :)

  • Grudzień 23, 2014
  • ŚWIĘTA
  • 4 komentarzy

• 1 litr mleka •  litr śmietany • 6 jajek • 250 g masła • 1 szklanka  cukru • 1 cukier waniliowy • opcjonalnie mak gotowy w puszce, lub kakao • 1 galaretka poziomkowa • herbatniki 2-3 paczki duże polewa czekoladowa: • 7 dkg masła rozpuścić, dodać • 4 łyżki cukru i od razu • 3 łyżeczki wody i • 3 łyżeczki kakao wszystko doprowadzić do wrzenia nie gotować dodać pół łyżeczki rumu lub innego alkoholu mleko gotujemy z cukrem waniliowym, dodajemy zmiksowaną śmietanę z całymi jajkami i gotujemy na małym ogniu 30 minut, odcedzamy na durszlaku przez 2 godziny. Następnie miksujemy masło z cukrem

Marta

dekoracja stołu świątecznego

  • Grudzień 21, 2014
  • DEKORACJE
  • Brak komentarzy

Marta

jak zrobić buciki z masy cukrowej

Najpierw barwimy masę cukrową, wałkujemy wycinamy szablon z papieru i wycinamy formę bucika robimy szwy, lub wyciskamy wzorki , bo jak skleimy bucika będzie to bardzo trudne sklejamy bucika dowolnie ozdabiamy

Marta

śledziki marynowane w oleju

  • Grudzień 15, 2014
  • ŚWIĘTA
  • Brak komentarzy

Mmmmniam, to fantastyczny przepis na szybkie, proste i przepyszne śledzie, mogą stanowić bazę do niezliczonej ilości pomysłów na śledzia. • śledzie solone ok 1 kg • cebula w zależności jak kto lubi ok 3 cebule • pieprz cytrynowy • majeranek • oliwa z oliwek Śledzie kupuję tylko w jednym miejscu - w sklepie społem, są na wagę, nie mają nawet jednej ości są naprawdę wspaniałe. Musimy je najpierw namoczyć w zimnej wodzie, żeby się odsoliły,  ja zawsze robię to  wieczorem i odstawiam na całą noc, można to zrobić szybciej, ale trzeba częściej płukać. Odsolone śledzie

Marta

klopsiki w sosie beszamelowym z curry

  • Grudzień 15, 2014
  • MIĘSKO
  • Brak komentarzy

• 1 kg mięsa mielonego • 1 szklanka bułki tartej • 1 szklanka wody lub więcej • 2 łyżeczki majeranku • 1/2 łyżeczki pieprzu • 1/2 łyżeczki wegety lub soli • 2 jajka sos beszamelowy: • 2 łyżki masła • 1,5 łyżki mąki • 325 ml mleka • sól • gałka muszkatołowa • odrobina curry - do sosu curry Mięso mielimy. Do miski wsypujemy bułkę tatrą, zalewamy wodą, dodajemy majeranek, pieprz, sól  mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż woda wciągnie bułkę i zrobi się taka papka. Następnie do tej papki dodajemy jajka powstanie nam coś takiego. Teraz dodajemy mięso i mieszamy, aż wszystko

Marta

kruche pierożki

  • Grudzień 11, 2014
  • ŚWIĘTA
  • Brak komentarzy

• 40 dkg mąki • 20 dkg masła • 2 łyżki śmietany • 2 surowe żółtka • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: • grzyby suszone • cebula • masło farsz: Namoczyć grzyby, ugotować, posiekać cebulkę podsmażyć na masełku, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem do smaku. ciasto: Masło posiekać z mąką, dodać resztę składników wyrobić ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki, lepić pierogi, układać na blaszce, posmarować białkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku na złoty kolor w 180 st

Marta

gwiazdeczki

  • Grudzień 11, 2014
  • ŚWIĘTA
  • Brak komentarzy

To pyszne szybkie ciasteczka, można je przerabiać na różne sposoby i kształty w zależności od potrzeb, można je  polewać czekoladą, lukrować, przekładać powidłami, dekorować kremem , można je zrobić w wersji czekoladowej, a można je jeść prosto z piekarnika posypane tylko cukrem, polecam genialny przepis na ciasteczka :), zawsze je piekę w święta, żeby dzieci miały co podjadać :) • 3 szklanki mąki • 1 szklanka cukru pudru • 1 kostka masła • 1 szczypta soli • 4 żółtka • 1 opakowanie cukru waniliowego Mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem

Marta

polędwiczki w cieście francuskim faszerowane serkiem plesniowym

Polędwiczkę przecinamy wzdłuż ,lekko rozbijamy ręką, solimy, pieprzymy świeżo mielonym pieprzem, w środek wkładamy serek pleśniowy i zwijamy roladkę. Następnie zawijamy ją w ciasto francuskie wkładamy do piekarnika czas pieczenia podany na opakowaniu ciasta ...pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze ładnego złotego koloru ok 15-20 minut w 200 stopniach