Marta

bezowe duszki na halloween

  • Styczeń 08, 2015
  • HALLOWEEN
  • Brak komentarzy

• 200 ml białek • 300 g cukru.

przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać, aż zrobi się szklista i cały cukier się rozpuści. Duszki formować rękawem cukierniczym. Piec 50 min w 140 st Oczka i bużki robimy wykałaczką.  
Marta

grzybki bezowe

  • Styczeń 07, 2015
  • ŚWIĘTA
  • Brak komentarzy

• 200 ml białek • 300 g cukru. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać, aż zrobi się szklista i cały cukier się rozpuści. Formować bezy za pomocą rękawa cukierniczego to będą kapelusze grzybków maczamy palca w wodzie i delikatnie likwidujemy czubki robimy ogonki Piec 50 min w piekarniku nagrzanym do 140 st. odcinamy czubki nóżek smarujemy spód kapelusza czekoladą rozpuszczona w kąpieli wodnej, lub nutellą w środek wciskamy nóżkę grzybka możemy posypać delikatnie kakao

Marta

czekoladowe naleśniki

Składniki:
naleśniki: •    1 szklanka mąki, •    1,5 szklanki mleka, •    1 jajko, •    1 łyżka kakao, •    1 cukier waniliowy serek: •    ser biały 200g, •    mascarpone 250g, •    cukier puder 7 łyżeczek, •    borówki 250g
Przygotowanie:
Podane składniki na naleśniki miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Ciasto odstawiamy  na pół godziny do lodówki. Po tym czasie smażymy naleśniki. Ser biały, mascarpone, cukier puder miksujemy  na gładką masę, dodajemy umyte i osuszone borówki i delikatnie mieszamy. Naleśniki smarujemy serkiem i zawijamy w ruloniki, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy pozostałymi borówkami. Podajemy od razu, lub schłodzone z lodówki.
Marta

sałatka grecka

  • Styczeń 06, 2015
  • SAŁATKI
  • Brak komentarzy

• sałata mix sałat • ser feta • pomidorki koktajlowe • ogórek zielony • cebula czerwona • oliwki czarne i zielone • oliwa z oliwek • oregano • bazylia • zioła prowansalskie • pieprz, sól

Marta

sałatka z fetą i granatem

  • Styczeń 06, 2015
  • SAŁATKI
  • Brak komentarzy

Uwielbiam takie sałatki , szczególnie na kolację :) Składniki: (na 3 porcje): •  ziarenka z 1/2 granatu • kilka listków salaty • 1/2 kostki fety (ok 100g) • garść orzechów włoskich miodowy winegret: • 1,5 łyżki soku z cytryny • 2,5 łyżki oliwy z oliwek • 1 łyżka miodu • 1/2 ząbka zmiażdżonego czosnku • 1/2 łyżeczki musztardy dijon • sol, pieprz

Marta

tort migdałowo – serowy

  • Styczeń 05, 2015
  • ŚWIĘTA
  • Brak komentarzy

masa: • 1 litr śmietany 18% • 1 litr słodkiego mleka • 1 cukier waniliowy • 1 kostka masła •6 całych jajek • 1 szklanka cukru Mleko zagotować z cukrem waniliowym, śmietanę zmiksować z całymi jajami i wlać na gorące mleko. Gotować na małym ogniu przez pół godziny, wylać na gęste sito i odcedzać dwie godziny. Masło zmiksować z cukrem i dodać odcedzony ser, wymieszać do momentu, aż cukier przestanie trzeszczeć. Biszkopt: • 7 jajek • 18 dkg migdałów zmielonych • 7 łyżek cukru • 3 łyżki płaskie mąki • 3 łyżki płaskie bułki tartej •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną

Marta

przepis na pasztet świąteczny

  • Styczeń 05, 2015
  • ŚWIĘTA
  • Brak komentarzy

• 1 kurczak • 2 kurczakowe nogi • karkówka cały kawałek ok 1,5 kg • 1 golonka • 1/2 kg boczku surowego • 25 dkg wątróbki warzywa jak na rosół: • 2 marchewki •2 pietruszki • pół selera • kawałek pora • 2 duże cebule • 3-5 ząbków czosnku • 4 jajka • bułka tarta przyprawy: • liście laurowe •ziele angielskie • jałowiec • majeranek • gałka muszkatołowa co najmniej 1 torebka(ja zazwyczaj daję 1 i pól) • pieprz • przyprawa do gyrosa - do smaku • kostki rosołowe, ziarenka smaku. Mięsko myjemy i gotujemy jak na rosół, dodajemy warzywa i kostki rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec doprawić do smaku.W osobnym garnku gotujemy

Marta

paszteciki drożdżowe przepis na thermomix

• 2 i 1/2 MT wody letniej • 30 g drożdży • 2 łyżki oleju • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżeczka soli • 500g maki pszennej • 1 żółtko farsz dowolny ja zrobiłam grzyby z cebulką zasmażane na masełku tu przepis • Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i wyrobić ciasto - czas 3 min, obroty poz. Interwał. • Rozwałkować ciasto na grubość 4 mm. • Nałożyć dowolny farsz. • Zawinąć ciasto, zakleić i posmarować żółtkiem. • Pociąć na 5 cm kawałki. • Blachę lekko posypać mąką. • Ułożyć paszteciki. • Piec w temp. 180 st- do uzyskania złotego koloru. • Podawać

Marta

galareta z golonki

  • Styczeń 05, 2015
  • ŚWIĘTA
  • Brak komentarzy

• duża golonka • 2 świńskie nóżki • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • mały por lub pół dużego • groszek zielony • 4 jajka • lubczyk ok 4 gałązki • liście laurowe 4 sztuki • ziele angielskie 10 ziarenek • pieprz czarny w ziarenkach ok 10 • żelatyna Golonkę, świńskie nóżki myjemy i obgotowujemy, ja zawsze wylewam pierwszą wodę po zagotowaniu. Ponownie zalewam wodą i gotuje jak rosół z warzywami, dodaję lubczyk, pietruszkę, selera, pora, marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Doprawiamy do smaku kostkami rosołowymi, wegetą lub czym kto lubi. Rosół gotujemy na małym ogniu, aż