Marta

tort czekoladowo – serowo – malinowy

  • Kwiecień 21, 2015
  • TORTY
  • Brak komentarzy

krem serowy: • 1,5 litra śmietany • 9 jajek • 1,5 litra mleka • 2 cukry waniliowe • 1,5 kostki masła • 1,5 szklanki cukru kryształu • ok 2 łyżki kako • garść  świeżych malin biszkopt: • 7 jajek • 1 szklanka cukru kryształu • 1 szklanka mąki • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej • 2 łyżki kako żelka malinowa: • 1 opakowanie mrożonych malin • 1 galaretka malinowa • żelatyna 2 -3 łyżeczki biszkopt: Jajka ubić na sztywna pianę, dodać cukier zmiksować i dodawać po 1 żółtku , na końcu dodajemy wymieszane mąki i miksujemy na wolnych obrotach, ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierwm do pieczenia. Pieczemy około 30 -

Marta

tort kokosowo-makowy

  • Kwiecień 06, 2015
  • TORTY
  • Brak komentarzy

na cisto: • 6 białek • 1 niepełna szklanka cukru • 1 czubata szklanka maku • 1 czubata szklanka wiórek kokosowych • 3 żółtka • 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: • 1 litr śmietany 36 % • cukier puder do smaku ok 4 łyżki , lub więcej • aromat kokosowy • żelatyna ok 6 łyżeczek/ według przepisu na opakowaniu konfitury z czarnej porzeczki, pomieszane z konfiturami z róży do posmarowania biszkoptów ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, wyłączyć mikser, dodawać powoli mak mieszając delikatnie łyżką , a następnie wiórki kokosowe. Piec ok 40-50 minut w temp.

Marta

karpatka z ciasta francuskiego

  • Kwiecień 03, 2015
  • CIASTA
  • Brak komentarzy

Chyba jeden z najszybszych i najpyszniejszych pomysłów na cisto francuskie :) •  ciasto francuskie • krem budyniowy Ciasto francuskie pieczemy według przepisu na opakowaniu. Ja kupiłam to XXL  i przecięłam je na dwa kawałki. W międzyczasie przygotowujemy krem według przepisu na opakowaniu . Upieczone ciasto przekładamy kremem i gotowe pyszne ciasteczko .

Marta

likier jajeczny -adwokat przepis na thermomix

• 6 żółtek • 250 g  cukru • 1 cukier waniliowy • 250 ml skondensowanego mleka niesłodzonego • 250 ml czystej wódki Żółtka cukier i cukier waniliowy włożyć do naczynia miksującego i podgrzewać- czas 10 min/temp. 80 st C / obroty pozycja 3. Po 5 minutach, przez otwór w pokrywie naczynia wlać skondensowane mleko,  przy włączonym urządzeniu, następnie wlać wódkę. Przelać do butelki, pozostawić do wystygnięcia  :)

Marta

schab gotowany w marynacie

  • Kwiecień 03, 2015
  • WIELKANOC
  • Brak komentarzy

• schab marynata: • 1 litr wody • 3 łyżki soli • 2 łyżki cukru • 1 łyżka octu • 1 łyżeczka wegety • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej • ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, kminek 1/2 łyżeczki Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i doprowadzić do wrzenia, włożyć schab i gotować przez 30 minut, jak wystygnie można spróbować i ewentualnie doprawić i ponownie  gotować następne 30 minut.