Marta

tort czekoladowo – serowo – malinowy

  • kwiecień 21, 2015
  • TORTY
  • Brak komentarzy

krem serowy: ? 1,5 litra śmietany ? 9 jajek ? 1,5 litra mleka ? 2 cukry waniliowe ? 1,5 kostki masła ? 1,5 szklanki cukru kryształu ? ok 2 łyżki kako ? garść  świeżych malin biszkopt: ? 7 jajek ? 1 szklanka cukru kryształu ? 1 szklanka mąki ? 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej ? 2 łyżki kako żelka malinowa: ? 1 opakowanie mrożonych malin ? 1 galaretka malinowa ? żelatyna 2 -3 łyżeczki biszkopt: Jajka ubić na sztywna pianę, dodać cukier zmiksować i dodawać po 1 żółtku , na końcu dodajemy wymieszane mąki i miksujemy na wolnych obrotach, ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierwm do pieczenia. Pieczemy około 30 -

Marta

tort kokosowo-makowy

  • kwiecień 06, 2015
  • TORTY
  • Brak komentarzy

na cisto: ? 6 białek ? 1 niepełna szklanka cukru ? 1 czubata szklanka maku ? 1 czubata szklanka wiórek kokosowych ? 3 żółtka ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: ? 1 litr śmietany 36 % ? cukier puder do smaku ok 4 łyżki , lub więcej ? aromat kokosowy ? żelatyna ok 6 łyżeczek/ według przepisu na opakowaniu konfitury z czarnej porzeczki, pomieszane z konfiturami z róży do posmarowania biszkoptów ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, wyłączyć mikser, dodawać powoli mak mieszając delikatnie łyżką , a następnie wiórki kokosowe. Piec ok 40-50 minut w temp.

Marta

karpatka z ciasta francuskiego

  • kwiecień 03, 2015
  • CIASTA
  • Brak komentarzy

Chyba jeden z najszybszych i najpyszniejszych pomysłów na cisto francuskie :) ?  ciasto francuskie ? krem budyniowy Ciasto francuskie pieczemy według przepisu na opakowaniu. Ja kupiłam to XXL  i przecięłam je na dwa kawałki. W międzyczasie przygotowujemy krem według przepisu na opakowaniu . Upieczone ciasto przekładamy kremem i gotowe pyszne ciasteczko .

Marta

likier jajeczny -adwokat przepis na thermomix

? 6 żółtek ? 250 g  cukru ? 1 cukier waniliowy ? 250 ml skondensowanego mleka niesłodzonego ? 250 ml czystej wódki Żółtka cukier i cukier waniliowy włożyć do naczynia miksującego i podgrzewać- czas 10 min/temp. 80 st C / obroty pozycja 3. Po 5 minutach, przez otwór w pokrywie naczynia wlać skondensowane mleko,  przy włączonym urządzeniu, następnie wlać wódkę. Przelać do butelki, pozostawić do wystygnięcia  :)

Marta

schab gotowany w marynacie

  • kwiecień 03, 2015
  • WIELKANOC
  • Brak komentarzy

? schab marynata: ? 1 litr wody ? 3 łyżki soli ? 2 łyżki cukru ? 1 łyżka octu ? 1 łyżeczka wegety ? 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej ? ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, kminek 1/2 łyżeczki Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i doprowadzić do wrzenia, włożyć schab i gotować przez 30 minut, jak wystygnie można spróbować i ewentualnie doprawić i ponownie  gotować następne 30 minut.