Marta

pod białą chmurką

  • Październik 09, 2015
  • DESERY
  • Brak komentarzy

• 3 galaretki ( tu różowa, fioletowa, niebieska) • 3 serki danio waniliowe lub kokosowe • wisienki koktajlowe do dekoracji, listki mięty, lub dowolne owoce • dodatkowo bita śmietana Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody  250 ml. i dodajemy połowę opakowania serka waniliowego, roztrzepujemy rózgą, czynność tą powtarzamy z każdą galaretką. Do pucharka wlewamy pierwszy kolor galaretki i wkładamy do lodówki, czekamy aż się zsiądzie, gdy całkowicie zastygnie wlewamy następny kolor i znowu do lodówki i tak 3 razy. Gdy wszystkie warstwy zastygną dekorujemy galaretkę pozostałym serkiem, lub bita śmietaną, wisienką i miętą.

Marta

Bułeczki z ciasta francuskiego

Pyszne bułeczki z ciasta francuskiego z serem i cynamonem. • ciasto francuskie - gotowe • ser biały typu włoskiego • 1 jajko • 2 łyżki cukru - do smaku • cukier waniliowy • cynamon Rozwijamy ciasto francuskie. Widelcem ugniatamy w miseczce ser z jajkiem , cukrem i cukrem waniliowym. Ugnieciony ser wykładamy na ciasto, posypujemy cynamonem. i zawijamy w rulonik. Gotowy rulonik dzielimy na 8 części i formujemy bułeczki. Tak przygotowane bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy na złoty kolor około 30 minut.