DSC03883
świąteczny torcik serowo – makowy
IMG_1339
paszteciki drożdżowe przepis na thermomix
Marta

galareta z golonki

  • styczeń 05, 2015
  • ŚWIĘTA
  • Brak komentarzy
składniki:

• duża golonka

• 2 świńskie nóżki

• 2 marchewki

• 1 pietruszka

• 1/2 selera

• mały por lub pół dużego

• groszek zielony

• 4 jajka

• lubczyk ok 4 gałązki

• liście laurowe 4 sztuki

• ziele angielskie 10 ziarenek

• pieprz czarny w ziarenkach ok 10

• żelatyna

Golonkę, świńskie nóżki myjemy i obgotowujemy, ja zawsze wylewam pierwszą wodę po zagotowaniu. Ponownie zalewam wodą i gotuje jak rosół z warzywami, dodaję lubczyk, pietruszkę, selera, pora, marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Doprawiamy do smaku kostkami rosołowymi, wegetą lub czym kto lubi. Rosół gotujemy na małym ogniu, aż nasze mięsko będzie mięciutkie ok 1,5 godz. Wyjmujemy golonkę , resztę rosołu odcedzamy na durszlaku. Golonkę obieram z mięska , skóry nie będą nam potrzebne, mięso kroję na drobne kawałki. Do odcedzonego rosołu dodaję, żelatynę według przepisu na opakowaniu. W pojemniku układam najpierw jajka, dodajemy marchewkę pokrojona na plasterki.

IMG_1221

Dodajemy groszek

IMG_1222

mięsko

IMG_1223

i zalewamy rosołem połączonym z żelatyną

IMG_1224

Gotowa galaretę wstawiamy do lodówki i czekamy,aż się zsiądzie.

No Comments, Be The First!