IMG_1339
paszteciki drożdżowe przepis na thermomix
IMG_1378
tort migdałowo – serowy
Marta

przepis na pasztet świąteczny

  • styczeń 05, 2015
  • ŚWIĘTA
  • Brak komentarzy
składniki:

• 1 kurczak

• 2 kurczakowe nogi

• karkówka cały kawałek ok 1,5 kg

• 1 golonka

• 1/2 kg boczku surowego

• 25 dkg wątróbki

warzywa jak na rosół:

• 2 marchewki

•2 pietruszki

• pół selera

• kawałek pora

• 2 duże cebule

• 3-5 ząbków czosnku

• 4 jajka

• bułka tarta

przyprawy:

• liście laurowe

•ziele angielskie

• jałowiec

• majeranek

• gałka muszkatołowa co najmniej 1 torebka(ja zazwyczaj daję 1 i pól)

• pieprz

• przyprawa do gyrosa – do smaku

• kostki rosołowe, ziarenka smaku.

przygotowanie:

Mięsko myjemy i gotujemy jak na rosół, dodajemy warzywa i kostki rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec doprawić do smaku.W osobnym garnku gotujemy wątróbkę z cebulą, majerankiem i ziarenkami smaku. Wątróbkę koniecznie oczyścić. Najlepiej gotować mięsko wieczorem i zostawić do rana, wtedy pięknie nasiąknie i zmięknie. Mięsko i warzywa odcedzamy

IMG_1225

IMG_1226

i mielimy (najlepiej w thermomiksie) lub kilka razy przez maszynkę, wywar z mięsa przelewamy przez sitko i dodajemy do niego bułkę tartą, mieszamy, aż zrobi się z tego papka.

IMG_1227

Wątróbkę z cebulką odcedzamy, miksujemy i dodajemy do mięsa, dodajemy namoczoną bułkę tartą. Teraz mieszamy wszystko razem (najlepiej mikserem)

IMG_1228

 

i dodajemy przyprawy: gałkę muszkatołową, czosnek, pieprz i przyprawę do gyrosa do smaku. Do całości dodajemy 4 żółtka, 3 białka ubijamy na sztywną pianę (a jedno odkładamy do posmarowania pasztetu )Pianę mieszamy delikatnie z masą pasztetową, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, jeżeli masa jest zbyt twarda dodajemy rosołu, jak zbyt rzadka dosypujemy bułki. Blaszkę (z tej porcji wychodzą dwie blaszki) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przekładamy masę do foremek,

IMG_1229

wyrównujemy i smarujemy białkiem, posypujemy majerankiem

IMG_1230

i do pieca na 1 godzinę (180st.)

IMG_1242

Pasztet można zamrozić po rozmrożeniu jest jak nowo narodzony:) Bosko smakuje z żurawiną :)

IMG_1243

IMG_1249

IMG_1272

No Comments, Be The First!