
skłdniki:
masa:
? 1 litr śmietany 18%
? 1 litr słodkiego mleka
? 1 cukier waniliowy
? 1 kostka masła
?6 całych jajek
? 1 szklanka cukru
przygotowanie:
Mleko zagotować z cukrem waniliowym, śmietanę zmiksować z całymi jajami
i wlać na gorące mleko. Gotować na małym ogniu przez pół godziny,
wylać na gęste sito i odcedzać dwie godziny. Masło zmiksować z cukrem
i dodać odcedzony ser, wymieszać do momentu, aż cukier przestanie trzeszczeć.
Biszkopt:
? 7 jajek
? 18 dkg migdałów zmielonych
? 7 łyżek cukru
? 3 łyżki płaskie mąki
? 3 łyżki płaskie bułki tartej
? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia i powoli teraz mieszając łyżką dodawać migdały, bułkę i mąkę.
Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Piec 20 minut w temp.150 st., potem zmniejszyć temp. do 125 st i piec jeszcze 20 minut.
Po wystudzeniu biszkoptu przeciąć go na trzy części i przekładać masą serową,
pierwszy krążek biszkoptu posmarować ulubionymi powidłami. Ja zazwyczaj robię masę serową z półtora porcji. Tort ten można robić na wiele sposobów: tym razem do masy dodałam bakalie: orzechy, migdały, śliwki suszone, morele, rodzynki.
No Comments, Be The First!