IMG_1272
przepis na pasztet świąteczny
IMG_1692
sałatka z fetą i granatem
Marta

tort migdałowo – serowy

  • styczeń 05, 2015
  • ŚWIĘTA
  • Brak komentarzy
skłdniki:

masa:

? 1 litr śmietany 18%

? 1 litr słodkiego mleka

? 1 cukier waniliowy

? 1 kostka masła

?6 całych jajek

? 1 szklanka cukru

przygotowanie:

Mleko zagotować z cukrem waniliowym, śmietanę zmiksować z całymi jajami

IMG_1344

i wlać na gorące mleko. Gotować na małym ogniu przez pół godziny,

IMG_1350

wylać na gęste sito i odcedzać dwie godziny. Masło zmiksować z cukrem

IMG_1354

i dodać odcedzony ser, wymieszać do momentu, aż cukier przestanie trzeszczeć.

Biszkopt:

? 7 jajek

? 18 dkg migdałów zmielonych

? 7 łyżek cukru

? 3 łyżki płaskie mąki

? 3 łyżki płaskie bułki tartej

?  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia i powoli teraz mieszając łyżką dodawać migdały, bułkę i mąkę.

IMG_1341

Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

IMG_1342

Piec 20 minut w temp.150 st., potem zmniejszyć temp. do 125 st i piec jeszcze 20 minut.

IMG_1351

Po wystudzeniu biszkoptu przeciąć go na trzy części i przekładać masą serową,

IMG_1353

pierwszy krążek biszkoptu posmarować ulubionymi powidłami. Ja zazwyczaj robię masę serową z półtora porcji. Tort ten można robić na wiele sposobów: tym razem do masy dodałam bakalie: orzechy, migdały, śliwki suszone, morele, rodzynki.

IMG_1367

IMG_1370

IMG_1371

IMG_1372

IMG_1374

IMG_1375

IMG_1376

IMG_1378

IMG_1387

IMG_1388

 

 

No Comments, Be The First!