IMG_0353
torcik truskawkowy
IMG_3098
sushi
Marta

stworki pączko -faworki

 

składniki:

•    3 jajka (osobno białka i żółtka),
•    1 cukier waniliowy,
•    200g mąki,
•    150ml mleka,
•    szczypta soli,
•    1 łyżeczka wódki,
•    olej do smażenia,
•    cukier puder do oprószenia

przygotowanie:

Ucieramy żółtka z cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy stopniowo mleko, wódkę, mąkę i miksujemy na gładkie ciasto. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną soli i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.

IMG_0386

aż powstanie gładkie ciasto.

IMG_0388

Rozgrzewamy olej. Ciasto przekładamy  do  szprycy z końcówką do nabijania pączków, lub okrągłą końcówką do dekoracji, wtedy nasze ruloniki będą grubsze,

IMG_0389

ewentualnie  do butelki z małym otworem i  lejemy na rozgrzany olej tworząc wzorki.

IMG_0390

Smażymy z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

IMG_0404

tu inna wersja nieco odchudzona robiona końcówka do nadziewania pączków

IMG_0465

IMG_0467

IMG_0489

IMG_0497

IMG_0498

IMG_0493

IMG_0492

No Comments, Be The First!