IMG_0489
stworki pączko -faworki
IMG_3151
przepis na serducho z parówki
Marta

sushi

  • luty 08, 2015
  • SUSHI
  • Brak komentarzy

Moja przygoda z sushi zaczęła się bardzo nietypowo, byłam z przyjaciółką na zakupach w delikatesach BOMI i tam była degustacja i pokaz robienia sushi , czekałyśmy chyba z pół godziny, aż pani pozawija to cudo, i niestety, chciałyśmy się zabić w poszukiwaniu kosza na śmieci, żeby to wypluć …. :( oj bardzo nam nie posmakowało, bardzo. Moja rodzinka lubiła sushi i kupowali sobie od czasu do czasu jak była okazja, ja niestety nie miałam ochoty na próbowanie, do czasu, aż koleżanka zaprosiła nas na kolację … i co ujrzały moje piękne oczy? … sushi, … no i myślę sobie to się najadłam  hihi  i wtedy postanowiłam jeszcze raz spróbować, nie powiem, żebym była zachwycona, ale pomału zaczęłam się do niego przekonywać, za to bardzo posmakował mi imbir i szalenie spodobała mi się cała oprawa podawania i jedzenia sushi, ale i to nie przekonało mnie do próbowania moich sił w domu. Dopiero w wakacje byłam u przyjaciół na Mazurach i poszliśmy do restauracji na kolacje, tam moja przyjaciółka zamówiła sobie sushi z grilowanym kurczakiem … ooo i to był szczał w 10 , pomyślałam sobie, że przecież mogę sobie pozawijać w te listeczki co tylko zechcę i wcale to nie musi być surowa rybka …  :) :) :) i się zaczęło…

składniki:

• ryż do sushi

• sos do sushi

• listki sushi

• łosoś wędzony, lub surowa ryba do sushi

• paluszki krabowe

• ogórek zielony długi

• papryka czerwona

• awokado

• pasta wasabi

• wodorosty wakame , czarny sezam,

• imbir w zalewie do sushi

• sos teriyaki

 przygotowanie:

Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu , najlepiej godzinę przed przygotowaniem sushi, do letniego ryżu dodajemy sos ryżowy 3 łyżki na 500g ryżu, mieszamy drewnianą łyżką i studzimy do temperatury pokojowej.

IMG_3935

W miedzy czasie przygotowujemy warzywa: obieramy ogórka ze skórki i wydrążamy pestki, paprykę kroimy na cienkie paseczki.

IMG_3937

Gdy ryż przestygnie zabieramy się  za  zwijanie „ruloników”

IMG_3941-2

listki nori kładziemy na matę bambusową, która ułatwi nam zwijanie sushi, moczymy rękę w wodzie ( wtedy ryż mniej się klei) i układamy na niej cienką warstwę ryżu

IMG_3942

brzeg smarujemy pastą wasabi

IMG_3943

i układamy to co chcemy ,żeby znalazło się w naszym sushi tu łosoś wędzony i awokado

IMG_3944

teraz rolujemy sushi, zostawiamy ok 1 cm i smarujemy wodą brzeg dla lepszego sklejenia

IMG_3945

jeśli chcemy mieć ryż na wierzchu postępujemy dokładnie tak samo, ale ryż zakrywamy folią spożywczą i obracamy na druga stronę,(tu ryż posypany wodorostami, możemy go posypać również czarnym sezamem )  i nakładamy pastę wasabi na zieloną stronę- bez ryżu, jak  również pozostałe składniki, zawijamy przesuwając folię,żeby nie wkręciła się do środka, gdy zwiniemy rulonik zdejmujemy folię.

IMG_3946

gotowe ruloniki możemy schłodzić w lodówce, wtedy łatwiej będzie nam się je kroiło

IMG_3949

IMG_3952-2

schłodzone sushi kroimy i układamy na talerzyki

IMG_3108

sushi podajemy z imbirem i sosem i pastą wasabi i ja koniecznie z herbatą jaśminową-uwielbiam :)

IMG_3084 IMG_3089-2 IMG_3095 IMG_3096 IMG_3097 IMG_3098 IMG_3098-2 IMG_3099 IMG_3100 IMG_3107

 

No Comments, Be The First!