IMG_3493
banany z sezamem – smaki Azji
IMG_3713
chrust z białym śniegiem
Marta

faworki – przepis na thermomix

A to szybsza wersja faworków dla tych co posiadają thermomix szybko i pysznie:):):)
przepis do przygotowania ( na themomix)

składniki:

• 300g mąki

• 4 żółtka

• 1 łyżka masła

• 1-2 łyżki spirytusu, lub rumu

• 1 MT kwaśnej śmietany

•  szczypta soli

• 500g tłuszczu do smażenia.

przygotowanie:

Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego,
Nastawić czas-1,5 min, obroty. poz interwał
Ciasto podzielić na części,
Stolnicę wysypać mąką,
Ciasto cienko rozwałkować na grubość ok 1 mm, lekko posypując mąką, żeby się nie kleiło,

DSC04212
Nożem kroić paski szerokości 3 cm,a długości ok 10,
W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie,przez ,które przełożyć jeden koniec ciasta,aby utworzył się węzeł.

DSC04215
Faworki smażyć na oleju na złoty kolor, odsączyć na bibule, posypać cukrem pudrem

DSC04216

DSC04217

DSC04222

DSC04218

DSC04221

No Comments, Be The First!