DSC09033
polędwica na czarnym ryżu z surówką z selera
DSC04888
tartaletki z kremem czekoladowym
Marta

jak zrobić tort torebkę

  • marzec 03, 2015
  • TORTY
  • 2 komentarzy
składniki:

na biszkopt:

? 5 jajek

? 3/4 szklanki cukru

? 3/4 szklanki mąki

? 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

? ok 2 łyżki kakao

przygotowanie:

Jajka ubić na sztywną pianę dodać cukier i na końcu żółtka, nastepnie dodajemy wymieszane ze sobą maki ( przesiane przez sito) i miksujemy na wolnych obrotach, ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, Pieczemy ok 30-40 minut w 170 st. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika , kładziemy ściereczkę na podłodze i rzucamy biszkopt z wysokości ok 50 cm, przewracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia pod ściereczką. do tego tortu wykorzystałam tylko jeden blat , reszta poszła do innego torcika :), ale spokojnie można zrobić z kilku blatów: biszkopt -krem -biszkopt -krem. To był torcik tzw. z „odzysku”, piekłam tort i został mi jeden blat , żeby się nie zmarnował wymyśliłam ten torcik

krem z bitej śmietany:

? 500 g  śmietany 36 %

? galaretka poziomkowa 2 sztuki rozpuszczone w 1/2 l wody

? żelatyna rozpuszczona według przepisu na opakowaniu na pół litra płynu

śmietanę ubić, dodać wystudzoną lekko ściętą galaretkę, zmiksować ponownie , dodać żelatynę- zmiksować jeszcze raz na gładki krem.

Warstwa różowa ta cienka to zmiksowana zimna lekko ścięta galaretka ubita mikserem na pianę do białości ( galaretka rozpuszczona w 1 szklance wody

IMG_0912

dodatkowo :

gotowa masa makowa jak to poskładać ? :

robimy normalny torcik w tortownicy na samo dno układamy biszkopt ja nasączyłam go mlekiem z miodem

IMG_0760

na to warstwa konfitur z czarnej porzeczki malin i róży

IMG_0757

na to warstwa maku gotowego z puszki, kolejna warstwa to zmiksowana galaretka, i na to krem z bitej śmietany , wkładamy tort do lodówki , jak zastygnie wyjmujemy delikatnie z tortownicy, przecinamy na pół składamy,

DSC04925

cały torcik obsmarowałam  kremem maślanym z cukru 200 g i 100 g masła plus łyżka mleka. Z tego przepisu można też zrobić różyczki, jednak brakło mi kremu, na dekoracje i ratowałam się gotowcem , który leżał, już dość długo w szafce i oczekiwał na użycie w nagłych wypadkach :) i to właśnie był ten wypadek.:)  Z zabarwionej masy cukrowej zrobiłam dwa ruloniki i dwie kuleczki ułożyłam na kremie

DSC04926

różyczki robiłam z tego oto  kremu

DSC04975

taką końcówką

IMG_0969

IMG_0889

uszy torebki zrobiłam z dwóch ruloników lekko spłaszczonych

DSC04927

dodatkowo udekorowałam srebrnymi kuleczkami

DSC04977

i gotowe :)

IMG_0893

IMG_0890

IMG_0889

DSC04930

IMG_0908

IMG_0912

IMG_0902

 

 

 

2 Comments
  • Anonim • 4 marzec 2015 at 16:34

    Jaką tylką robi się te róże?

    • Marta
      Marta • 4 marzec 2015 at 23:09

      Tylka wiltona M1, zaraz dodam zdjęcie do przepisu :)