DSC04888
tartaletki z kremem czekoladowym
DSC05367
szarlotta z bezową różyczką
Marta

szarlotka z bezową chmurką

  • marzec 15, 2015
  • CIASTA
  • Brak komentarzy
składniki:

na ciasto:

• 1 kostka masła

• 1/2 szklanki cukru

• 4 szklanki maki

• 5 żółtek

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 1 cukier waniliowy

• ok 5 łyżek smietany

na bezę:

• 5 białek

• 1 lub 1,5 szklanki cukru pudru

na jabłka:

ok 1,5 -2 kg jabłek

• cukier do smaku

• cynamon, można dodać przyprawy do dań słodkich

przygotowanie:

Jabłka obrać , zetrzeć na tarce, podsmażyć na patelni , dodać cukier do smaku i cynamon i jak macie przyprawę do dań słodkich. Smażyć do momentu aż sok odparuje , mieszać od czasu do czasu ,żeby się nie przypaliły.

DSC05351

Jak jabłka się smażą , w między czasie robimy ciasto mąkę  siekamy z masłem i dodajemy pozostałe składniki jak ciasto się nie chce sklejać dodajemy śmietany do momentu ,aż powstanie nam gładkie ciasto. ciasto wkładamy do lodówki na godzinę , ciasto może być w lodówce nawet cały dzień nic się z nim nie dzieje. Ja wyrobiłam je mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta. po godzinie 1/3 ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i podpiekamy chwile w piekarniku do momentu, aż ciasto zrobi się suche i leciutko się zarumieni, wtedy wyjmujemy z piekarnika nakładamy odparowane jabłka

DSC05355

i na to ubijamy białka z cukrem i wykładamy piane na jabłka ,

DSC05357

na beze ścieramy resztę ciasta

DSC05358

i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut – 180 st, z termoobiegiem lub 45 bez.

DSC05359

Szarlotkę, możemy podać z bitą śmietaną i lodami, listkami mięty :), dla chętnych polewa czekoladowa :)

IMG_6637

IMG_6637-2

IMG_6638-2

IMG_6651

IMG_6657

 

No Comments, Be The First!