IMG_6638-2
szarlotka z bezową chmurką
DSC05886
tort mango z agrestową żelką
Marta

szarlotta z bezową różyczką

  • Marzec 20, 2015
  • BABECZKI
  • Brak komentarzy

Mam tyle jabłek, że nie wiem już co z nimi robić, żeby codziennie nie jeść szarlotki, wymyśliłam takie babeczki , nazwałam je szarlotty :)

składniki:
na ciasto:
• 1 kostka masła
• 1/2 szklanki cukru
• 4 szklanki maki
• 5 żółtek
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 cukier waniliowy
• ok 5 łyżek śmietany
na bezę:
• 5 białek
• 1 lub 1,5 szklanki cukru pudru
na jabłka:
• ok 1,5 -2 kg jabłek
• cukier do smaku
• cynamon, można dodać przyprawy do dań słodkich
przygotowanie:
Jabłka obrać , zetrzeć na tarce, podsmażyć na patelni , dodać cukier do smaku i cynamon i jak macie przyprawę do dań słodkich. Smażyć do momentu, aż sok odparuje , mieszać od czasu do czasu ,żeby się nie przypaliły.

DSC05351

Jak jabłka się smażą , w między czasie robimy ciasto mąkę  siekamy z masłem i dodajemy pozostałe składniki jak ciasto się nie chce sklejać dodajemy śmietany do momentu ,aż powstanie nam gładkie ciasto. ciasto wkładamy do lodówki na godzinę , ciasto może być w lodówce nawet cały dzień nic się z nim nie dzieje. Ja wyrobiłam je mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta. Po wyjęciu z lodówki wylepiamy foremki do babeczek

DSC05650

DSC05653

nakładamy usmażone jabłka

DSC05657

DSC05658

DSC05659

DSC05660

i na to ubijamy białka z cukrem i rękawem cukierniczym robimy różyczki,

DSC05668

DSC05673

DSC05674

DSC05676

DSC05681

DSC05684

i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut – 180 st, z termoobiegiem.

DSC05693

DSC05695

DSC05699

DSC05704

DSC05703

DSC05716

DSC05720

a tu beza nakładana łyżeczką

DSC05366

DSC05367

DSC05371

DSC05372

No Comments, Be The First!