
… Zupa dyniowa to raj dla podniebienia ,najlepsza zupa na jesienne chłodne dni i wieczory, pikantna , kremowa , aromatyczna na dodatek piękna …. moja ulubiona:) Dynia hokkaido to jedyna dynia , którą możemy jeść ze skórką.
składniki:
? 1 dynia hokkaido, i dodatkowe dynie na miseczki
? 1 cebula,
? 1 ziemniak pieczony w ognisku lub surowy
? kostka rosołowa pietruszka z lubczykiem,
? majeranek płaska łyżeczka
? carry pół łyżeczki lub więcej , jak to lubi
? chili do smaku
? łyżka masła
? woda tu dowolna ilość w zależności jaka chcemy gęstą zupę
przygotowanie:
Z dyni odcinamy czubek tak, żebyśmy pozostałą część dyni mogli wykorzystać do podania naszej zupy,
środek dyni usuwamy za pomocą łyżki
Tą pyszną aromatyczną zupkę zaczynamy gotować od podsmażonej na masełku cebuli. Dynię i ziemniaka ( ja akurat miałam ziemniaki pieczone w ognisku więc, żeby ich nie zmarnować dodałam do zupy, ale równie dobrze może to być surowy ziemniak), kroimy na kawałki, dodajemy do cebulki i chwilę dusimy, aż warzywa będą miękkie, w międzyczasie dodajemy kostkę rosołowa z pietruszką i lubczykiem, majeranek, carry, chili, i zalewamy wodą , gotujemy do miękkości i miksujemy zupę na gładki krem . gotową wlewamy do naszych dyniowych miseczek, dekorujemy natką pietruszki groszkiem ptysiowym i prażonymi płatkami dyni.
Wygląda wspaniale, napewno tak samo smakuje. Jestem pod wrażeniem. Ohhh, Moja Ty Artystyczna Duszo
dzięki Eluniu Ty moja