DSC00456
ziemniaki pieczone w kominku
DSC00241
woda z miętą i winogronem
Marta

zupa z dyni hokkaido

 

… Zupa dyniowa to raj dla podniebienia ,najlepsza zupa na jesienne chłodne dni  i wieczory, pikantna , kremowa , aromatyczna na dodatek piękna …. moja ulubiona:) Dynia hokkaido to jedyna dynia , którą możemy jeść ze skórką.
DSC00369

składniki:
? 1 dynia hokkaido, i dodatkowe dynie na miseczki
? 1 cebula,
? 1 ziemniak pieczony w ognisku lub surowy
? kostka rosołowa pietruszka z lubczykiem,
? majeranek płaska  łyżeczka
? carry pół łyżeczki lub więcej , jak to lubi
? chili do smaku
? łyżka masła
? woda  tu dowolna ilość w zależności jaka chcemy gęstą zupę

przygotowanie:
Z dyni odcinamy czubek tak, żebyśmy pozostałą część dyni mogli wykorzystać do podania naszej zupy,
DSC00338

środek dyni usuwamy za pomocą łyżki
DSC00337

DSC00435

Tą pyszną aromatyczną zupkę zaczynamy gotować od podsmażonej na masełku cebuli. Dynię  i ziemniaka ( ja akurat miałam ziemniaki pieczone w ognisku więc, żeby ich nie zmarnować dodałam do zupy, ale równie dobrze może to być surowy ziemniak), kroimy na kawałki, dodajemy do  cebulki i chwilę dusimy, aż warzywa będą miękkie, w międzyczasie dodajemy kostkę rosołowa z pietruszką i lubczykiem, majeranek, carry, chili, i zalewamy wodą , gotujemy do miękkości i miksujemy zupę na gładki krem . gotową wlewamy do naszych dyniowych miseczek, dekorujemy natką pietruszki groszkiem ptysiowym i prażonymi płatkami dyni.
DSC00353

DSC00368

DSC00377

DSC09629

DSC09610

DSC09614

3 Comments
  • Elżbieta • 4 listopad 2014 at 10:10

    Wygląda wspaniale, napewno tak samo smakuje. Jestem pod wrażeniem. Ohhh, Moja Ty Artystyczna Duszo :)

    • Marta
      Marta • 12 listopad 2014 at 00:04

      dzięki Eluniu Ty moja :)

    • Marta
      Marta • 14 listopad 2014 at 18:30