DSC05367
szarlotta z bezową różyczką
IMG_6080
tort jajcarski serowo-czekoladowy :)
Marta

tort mango z agrestową żelką

  • marzec 30, 2015
  • TORTY
  • 2 komentarzy

Od dawna miałam ochotę na tort z mango i wykombinowałam coś pysznego… bita śmietana z pulpą z mango- rewelacyjne połączenie :) uwielbiam ten tort jest delikatny o konsystencji puszystego ptasiego mleczka … dla mnie bomba :)

składniki:

? śmietana kremówka 36%

? pulpa z mango

DSC05851

? cukier puder do smaku

? żelatyna

? galaretka agrestowa plus odrobina barwnika zielonego

? ciasteczka herbatniki

? kawa z cukrem do nasączenia herbatników plus pulpa z mango

przygotowanie:

Miskę wykładamy  folia spożywczą, ułatwi nam to wyjęcie tortu.

DSC05854

Parzymy  kawę, dodajemy do niej pulpę z mango ok 3-4 łyżki, aż kawa będzie lekko słodka , można ją jeszcze ewentualnie dosłodzić do smaku.

Rozpuszczamy galaretkę w szklance gorącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki żelatyny i studzimy, aż będzie zimna, miksujemy ja na pianę i dodajemy kilka łyżek pulpy z mango i kropelkę barwnika zielonego.

DSC05850

Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy pulpę – około 1/2 puszki i cukier puder do smaku,

DSC05849

na końcu żelatynę rozpuszczoną według przepisu na opakowaniu ok 3-4 łyżeczki na pół litra, czyli na śmietanę z mango (ok 1/2 puszki) dajemy mniej więcej  5-6 łyżeczek  , do rozpuszczonej  żelatyny dodajemy ok. 2-3 łyżki naszej masy śmietanowej i mieszamy na gładką masę,

DSC05852

po czym dodajemy do  ubitej  śmietany, miksujemy do połączenia składników i szybko wylewamy do miski ok połowę masy.

Następnie wylewamy cienką warstwę galaretki (ok połowy) i kolejną warstwę masy śmietanowej,  na którą wylewamy resztę galaretki i delikatnie mieszamy na wierzchu , żeby porobiły nam się wzorki -mazaje. Na koniec układamy nasączone herbatniki w kawie z pulpą z mango i wkładamy na ok godzinę do lodówki ,aż masa stężeje.

DSC05855

Po godzinie na wierzch naszego tortu kładziemy tortownicę

DSC05856

i obracamy miskę do góry  nogami,

DSC05857

zdejmujemy miskę

DSC05858

i delikatnie folię, następnie nasączonymi herbatnikami obkładamy dokładnie kopułkę.

DSC05860

Posypujemy jeszcze rozkruszonymi herbatnikami, żeby zrobić izolacje pod masę cukrową i obkładamy tort, nadmiar masy obcinamy i robimy dekorację.

DSC05861

DSC05886

DSC05931

DSC05921

PYCHOTA :)

 

2 Comments
  • Elwira • 30 marzec 2015 at 13:25

    Martus jak zwykle mistrzostwo :-)

    • Marta
      Marta • 7 wrzesień 2015 at 23:52

      dzięki Elwirko :)