IMG_1827
galareta drobiowa z kurczaka
DSC05452
piaskowa babka wielkanocna
Marta

kolorowe babeczki wielkanocne

składniki:

5 jajek
1 szklanki cukru
1 szklanki mąki kartoflanej
1 szklanki maki zwykłej
1 kostka masła -250 g
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały zapach -arakowy ,rumowy jaki kto lubi

Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ucierać, aż do rozpuszczenia cukru, dodać żółtka, dodać roztopione ostudzone masło na przemian z mąką i pozostałe składniki wymieszać wszystko mikserem do połowy masy możemy dodać kakao.   Piec w małych foremkach na babeczki około 40 min w temp. 180 st sprawdzić patyczkiem czy są suche w środku.

Babeczki dekorujemy lukrem lub polewą czekoladową.

POLEWA CZEKOLADOWA:
7 dkg masła
4 duże łyżki cukry
3 łyżeczki wody
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka spirytusu lub rumu
masło roztopić dodać cukier i od razu wodę, dodać kakao doprowadzić do wrzenia nie gotować

IMG_6260

IMG_6261

IMG_6262

IMG_6263

IMG_6264

IMG_6266

IMG_6267

IMG_6269

IMG_6273

IMG_6275

IMG_6284-2

IMG_6285

IMG_6287

IMG_6288

IMG_6290-2

IMG_6291

IMG_6293

IMG_6298

No Comments, Be The First!