
składniki:
5 jajek
1 szklanki cukru
1 szklanki mąki kartoflanej
1 szklanki maki zwykłej
1 kostka masła -250 g
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały zapach -arakowy ,rumowy jaki kto lubi
przygotowanie:
Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ucierać, aż do rozpuszczenia cukru, dodać żółtka, dodać roztopione ostudzone masło na przemian z mąką i pozostałe składniki, wymieszać wszystko mikserem, do połowy masy możemy dodać kakao. Foremkę wysmarować masłem posypać bułka tartą. Piec ok 45 min w temp. 180 st sprawdzić patyczkiem czy jest sucha w środku.
POLEWA CZEKOLADOWA:
7 dkg masła
4 duże łyżki cukry
3 łyżeczki wody
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka spirytusu lub rumu
masło roztopić dodać cukier i od razu wodę, dodać kakao doprowadzić do wrzenia nie gotować
No Comments, Be The First!