IMG_6284-2
kolorowe babeczki wielkanocne
IMG_4903
żurek w „trzy minuty i osiem sekund”
Marta

piaskowa babka wielkanocna

składniki:

5 jajek
1 szklanki cukru
1 szklanki mąki kartoflanej
1 szklanki maki zwykłej
1 kostka masła -250 g
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały zapach -arakowy ,rumowy jaki kto lubi

przygotowanie:

Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ucierać, aż do rozpuszczenia cukru, dodać żółtka, dodać roztopione ostudzone masło na przemian z mąką i pozostałe składniki, wymieszać wszystko mikserem, do połowy masy możemy dodać kakao. Foremkę wysmarować masłem posypać bułka tartą. Piec ok 45 min w temp. 180 st sprawdzić patyczkiem czy jest sucha w środku.

POLEWA CZEKOLADOWA:
7 dkg masła
4 duże łyżki cukry
3 łyżeczki wody
3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka spirytusu lub rumu
masło roztopić dodać cukier i od razu wodę, dodać kakao doprowadzić do wrzenia nie gotować

DSC05449

DSC05450

 

DSC05451

DSC05452

 

No Comments, Be The First!