IMG_4903
żurek w „trzy minuty i osiem sekund”
IMG_3730
babka „bieluch” z samych białek
Marta

jak zrobić śledzie pod pierzynką

Śledzik pod pierzynką: moczymy solone śledzie przez całą noc w zimnej wodzie , potem płukamy i odcedzamy . Sprawdzamy czy nie są zbyt słone. Jeżeli są za słone płukamy jeszcze kilka razy. Kroimy cebulę w kostkę lub piórka jak kto woli, śledzie kroimy na mniejsze kawałki i układamy je w słoiku warstwami: śledż, cebula, majeranek, pieprz cytrynowy i zalewamy oliwą z oliwek, czynność powtarzamy do wyczerpania produktów. Zakręcamy, mocno, trzepiemy i odstawiamy na cały dzień do lodówki.

DSC03676

Śledzie już nadają się do jedzenia, są pyszne, można je zjeść same lub z majonezem, jabłkami czy bananami, jak kto lubi, a można również na warstwę śledzi położyć majonez, posiekane jajka, znowu majonez, a na koniec posypać żółtym serem pychota.

 

IMG_1550

IMG_1551

IMG_1552

IMG_1553

IMG_1554

No Comments, Be The First!