DSC05802
karpatka z ciasta francuskiego
IMG_1755
tort czekoladowo – serowo – malinowy
Marta

tort kokosowo-makowy

  • Kwiecień 06, 2015
  • TORTY
  • Brak komentarzy
składniki:

na cisto:

• 6 białek

• 1 niepełna szklanka cukru

• 1 czubata szklanka maku

• 1 czubata szklanka wiórek kokosowych

• 3 żółtka

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:

• 1 litr śmietany 36 %

• cukier puder do smaku ok 4 łyżki , lub więcej

• aromat kokosowy

• żelatyna ok 6 łyżeczek/ według przepisu na opakowaniu

konfitury z czarnej porzeczki, pomieszane z konfiturami z róży do posmarowania biszkoptów

przygotowanie:

ciasto:

Białka ubić na sztywną pianę,

DSC06019

dodać cukier, żółtka,

DSC06021

proszek do pieczenia, wyłączyć mikser, dodawać powoli mak mieszając delikatnie łyżką , a następnie wiórki kokosowe.

DSC06020

Piec ok 40-50 minut w temp. 150 st., 30 min w 180 st – do suchego patyczka.

krem:

Śmietanę ubić, dodać cukier puder do smaku ok 4 łyżki lub więcej jak ktoś lubi słodką, następnie rozpuścić, żelatynę według przepisu na opakowaniu (na 1 litr śmietany ok 6 łyżeczek  ), do rozpuszczonej i lekko ostudzonej żelatyny dodajemy ok 2 łyżki śmietany i mieszamy, aż się rozpuści , po czym dodajemy ją do śmietany i miksujemy chwilkę, aż się połączy ze śmietaną.

Składamy torcik :

blat biszkoptu smarujemy konfiturami,

DSC06026

na to bita śmietana ,znowu blat biszkoptu, konfitury i bita śmietana i gotowe.

IMG_1447

IMG_1610

IMG_1626

No Comments, Be The First!