IMG_1447
tort kokosowo-makowy
image
Bułeczki z ciasta francuskiego
Marta

tort czekoladowo – serowo – malinowy

  • Kwiecień 21, 2015
  • TORTY
  • Brak komentarzy
 składniki:

krem serowy:

• 1,5 litra śmietany

• 9 jajek

• 1,5 litra mleka

• 2 cukry waniliowe

• 1,5 kostki masła

• 1,5 szklanki cukru kryształu

• ok 2 łyżki kako

• garść  świeżych malin

biszkopt:

• 7 jajek

• 1 szklanka cukru kryształu

• 1 szklanka mąki

• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

• 2 łyżki kako

żelka malinowa:

• 1 opakowanie mrożonych malin

• 1 galaretka malinowa

• żelatyna 2 -3 łyżeczki

przygotowanie:

biszkopt:

Jajka ubić na sztywna pianę, dodać cukier zmiksować i dodawać po 1 żółtku , na końcu dodajemy wymieszane mąki i miksujemy na wolnych obrotach, ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierwm do pieczenia. Pieczemy około 30 – 40 minut w 170 st. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, kładziemy ściereczkę na podłodze i rzucamy biszkopt z wysokości ok 50 cm, przewracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia pod ściereczką

masa serowa:

Jajka zmiksować ze śmietaną, mleko zagotować z cukrem waniliowym, na gotujące mleko wlewamy zmiksowaną z jajami śmietanę i gotujemy pół godziny na wolnym ogniu, aż nam się wytrąci serek. Przecedzamy go na durszlaku ok 2 godziny. Miksujemy masło dodajemy cukier, a następnie po łyżce odcedzonego sera, dzielimy go na trzy części, jedną zostawiamy białą do drugiej dodajemy kako, a trzecią miksujemy z malinami.

żelka malinowa:

Maliny miksujemy , galaretkę rozpuszczamy w szklance wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, wlewamy do malin i miksujemy.

Składamy tort:

Biszkopt przecinamy na trzy części ( ja jedną odłożyłam do drugiego tortu), w tortownicy układamy  pierwszy krążek biszkoptu nasączamy dowolnym ponczem ja dałam kawę rozpuszczoną z cukrem i rumem, smarujemy biszkopt konfiturami kładziemy krem serowy czekoladowy, następnie warstwę żelki malinowej – i odstawiamy do lodówki aż się zetnie, kolejna warstwa to masa serowa biała, znowu żelka malinowa, następnie masa malinowa i kolejna warstwa biszkoptu, którą też nasączamy tą warstwę nasączyłam mlekiem z miodem. Tort schładzamy w lodówce kilka godzin i dowolnie dekorujemy.

DSC06185

DSC06189

DSC06195

DSC06236

DSC06240

DSC06243

IMG_1756

IMG_1755

 

 

No Comments, Be The First!