
Pyszny ciepły chlebek jak z piekarni:), macie ochotę?… oto przepis:
składniki:
• 75 dkg mąki
• 25g drożdży świeżych
• 1,5-2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki cukru
• 1 łyżka oleju
• 2 szklanki ciepłej , ale nie gorącej wody
• ulubione ziarna : słonecznik , dynia, sezam i inne co kto lubi
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy drewnianą łyżką, wkładamy do lodówki na całą noc, (jeśli Ci się spieszy , wystarczy 1,5 godziny). Wyjmujemy ciasto i zagniatamy kilka razy na blacie podsypanym mąką i zostawiamy na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 st razem z garnkiem, lub naczyniem żaroodpornym razem z pokrywką. Do gorącego naczynia, oprószonego mąką wkładamy ciasto i przykrywamy gorącą pokrywką, zmniejszamy temp. do 200 st i pieczemy 35 minut, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut do zarumienienia. wierzch chleba posmarować zimna woda, wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca.
No Comments, Be The First!