image
Ciasto panterka
image
Rurki z kremem
Marta

Chlebek pieczony w garnku

  • Styczeń 08, 2016
  • PIECZYWO
  • Brak komentarzy

Pyszny ciepły chlebek jak z piekarni:), macie ochotę?… oto przepis:

składniki:

• 75 dkg mąki

• 25g drożdży świeżych

• 1,5-2 łyżeczki soli

• 1/2 łyżeczki cukru

• 1 łyżka oleju

• 2 szklanki ciepłej , ale nie gorącej wody

• ulubione ziarna : słonecznik , dynia, sezam i inne co kto lubi

sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy drewnianą łyżką, wkładamy do lodówki na całą noc, (jeśli Ci się spieszy , wystarczy 1,5 godziny). Wyjmujemy ciasto i zagniatamy kilka razy na blacie podsypanym mąką i zostawiamy na 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 st razem z garnkiem, lub naczyniem żaroodpornym razem z pokrywką. Do gorącego naczynia, oprószonego mąką wkładamy ciasto i przykrywamy gorącą pokrywką, zmniejszamy temp.  do 200 st i pieczemy 35 minut, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut do zarumienienia. wierzch chleba posmarować zimna woda, wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca.

image

image

image

image

No Comments, Be The First!