image
Chlebek pieczony w garnku
image
Maca
Marta

Rurki z kremem

Od dawna miałam ochotę na te rureczki, ale niestety nie posiadałam foremek do ich pieczenia, dostałam je w końcu i musiałam wypróbować co z tego wyjdzie :). Są kruche, delikatne i pyszne smakują zarówno z bitą śmietaną, jak i z kremem budyniowym, pozostawione z kremem na drugi dzień miękną.

składniki:

na ciasto:

• 1/2 kg mąki pszennej

• 25 dkg masła

• 25 dkg kwaśnej śmietany

• szczypta soli

na krem:

• 500 ml śmietany 36%

• 3-4 łyżki cukru pudru

• można dodać galaretkę rozpuszczoną w niepełnej szklance wody, wystudzoną i zmiksowaną dodać do bitej śmietany.

można też napełnić rurki innym kremem np. budyniowym , lub gotowym kremem do karpatki

przygotownie:

Z mąki, masła, śmietany i soli zagniatamy ciasto ( można mikserem do wyrabiania ciasta). Schładzamy w lodówce ok godziny przykryte folią. Wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i wałkujemy na ok 1 mm. grubości. Ciasto dzielimy na cienkie paski ok 1-1,5 cm szerokości, foremki do rurek smarujemy masłem i nawijamy na nie paski ciasta zaczynając od wąskiej strony. Rurki  obtaczamy w cukrze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st, na ok 15 minut do jasno złotego koloru. studzimy rurki i nadziewamy ulubionym kremem.

image

image

image

image

image

image

image

image

 

No Comments, Be The First!