image
Maca
image
Kolorowy chlebek z ciasta na pizzę
Marta

Leśny mech

  • Styczeń 08, 2016
  • CIASTA
  • Brak komentarzy

Piękne, pyszne i zielone ciasto , na pewno zachwyci Was swoim smakiem.

Składniki:

• 450 g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
• 1 i 1/3 szklanki cukru
• 3 jajka
• 1 1/3 szklanki oleju
• 2 szklanki  mąki krupczatki
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 300 ml. śmietany 30%
• 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w niepełnej szklance wody
• owoce granatu do ozdoby

przygotowanie:

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.
Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok. 1 godz. do „suchego patyczka” w temp. 180 °C.

Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.

Ubić śmietanę z cukrem pudrem( ok 3 łyżki do smaku )dodając pod koniec ubijania wystudzoną i zmiksowaną na piankę galaretkę.
Na ciasto wyłożyć ubitą pianę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.

image

image

image

image

image

image

image

No Comments, Be The First!