image
Kolorowy chlebek z ciasta na pizzę
image
pesto ze szpinaku i bazylii
Marta

chleb arbuz

  • Styczeń 14, 2016
  • PIECZYWO
  • Brak komentarzy
składniki:

• 450g mąki

• 2 łyżki roztopionego masła

• łyżeczka soli

• 150 ml letniej wody

• 1 jajko

Zaczyn drożdżowy:

• 30g drożdży w kostce

• 100ml mleka

• 1 łyżeczka cukru

• 1 łyżka mąki

dodatkowo:

• żurawina lub małe rodzynki (jako pestki)

• barwnik spożywczy w żelu czerwony i zielony 

przygotowanie:

Mleko podgrzewamy ,wlewamy do miski, rozkruszamy drożdże i dodajemy mąkę z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie po wyrośnięciu dodajemy je do miski z 300g mąki ,dodajemy wodę, masło. Jajko roztrzepujemy i wlewamy 3/4 jajka, a resztę pozostawiamy do posmarowania wierzchu chleba.

image

Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej dużej części dodajemy rodzynki i czerwony barwnik. (Ciasto będzie lekko kleiste aby barwnik nam się rozpuścił, a później dosypiemy resztę mąki) Następnie jedną część dzielimy na 2 części, jedną większa drugą troszkę mniejszą. Do większej części dodajemy zielony barwnik, a 3 mała część pozostaje bez zabarwiania.

Teraz dosypujemy resztę mąki do każdego naszego ciasta, aby było bardziej elastyczne i zwarte.

image

składanie:

Ciasto czerwone rolujemy w wałek długości naszej foremki, następnie jasne ciasto rozwałkuj i nałóż na czerwone ciasto dokładnie zawijając dookoła.Posmaruj je odrobiną mleka, aby się warstwy skleiły.

image

Ostatnim etapem jest rozwałkowanie zielonego ciasta, którym owiniemy przygotowany chlebek.

image

Dokładnie zlepiamy zielone ciasto, aby nie było widać białego ciasta.

Delikatnie przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i oproszonej mąką formy formy, lub do silikonowej foremki. Smarujemy wierzch pozostałym jajkiem. Możemy zrobić wzorek  – namalować zielone paseczki 

image

Pozostawiamy chleb w formie do wyrośnięcia na około 15-20 minut

image

Tak przygotowany chlebek pieczemy w korytku o długości ok 30cm/12cm przez 50-60 minut w 180 st.

image

Gotowy chleb wyjmujemy z formy po upieczeniu.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

No Comments, Be The First!