IMG_8447
tatar
DSC01205
mojito
Marta

tort worek z dukatami-serowo orzechowy

Historia tego tortu jest niesamowita. Robiłam go dla mojego przyjaciela na prośbę jego żony. Pierwszy raz przytrafiło mi się coś takiego, że solenizantowi tak się spodobał tort, że nie pozwolił go pokroić mimo usilnych błagań gości :) płakaliśmy, ze śmiechu jak bardzo go bronił przed nożem :), historia ta tak mnie rozbawiła, że postanowiłam  o tym napisać :) … cudem na drugi dzień ubłagałyśmy go, że dostaniemy się do środka tortu  tak, żeby cała dekoracja została nienaruszona :), zdjęłyśmy dukaty i kroiłyśmy go od środka tak, żeby nie naruszyć obudowy tortu, żeby można go było zrekonstruować po wyjedzeniu środka :)

UWAGA !

TORT TEN ROBIŁAM Z DWÓCH BISZKOPTÓW I PODWÓJNEJ ILOŚCI MASY, CO PRAWDA ZOSTAŁ MI JESZCZE JEDEN BLAT BISZKOPTU I JESZCZE JEDNA WARSTWA MASY NA KOLEJNY TORT , ALE CHCIAŁAM, ŻEBY WOREK NIE BYŁ ZA NISKI

składniki:

na biszkopt orzechowy:

?7 jajek

?20 dkg orzechów włoskich  mielonych

?7 łyżek cukru

?3 łyżki płaskie mąki

?3 łyżki bułki tartej

?1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na krem serowy:

?1 litr śmietany kwaśnej 18%

?1 litr słodkiego mleka

?1 cukier waniliowy

?1 kostka masła

?6 całych jajek

?1 szklanka cukru

dodatkowo:

?konfitury różane. lub powidła ze śliwki węgierki

?do nasączenia biszkoptów kawa posłodzona z dodatkiem rumu

przygotowanie:

biszkopt:

IMG_9007

białka ubijamy na sztywną pianę,

IMG_9021

dodajemy cukier,

IMG_9025

żółtka,

IMG_9032

proszek do pieczenia,

zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy powoli najlepiej po łyżce orzechy, bułkę tartą i mąkę

IMG_9045

blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto do tortownicy

IMG_9049

piec 20 minut w temp 150 st ,po 20 minutach  zmniejszyć temp do 125 st i piec kolejne 20 minut w sumie 40 minut

IMG_9089

gotowy biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia , a my zabieramy się za przygotowanie masy serowej

masa serowa:

śmietanę ubijamy z całymi jajkami

IMG_9064

mleko gotujemy z cukrem waniliowym

IMG_9077

do gotującego się mleka wlewamy śmietanę ubitą z jajami

IMG_9083

i gotujemy na małym ogniu 30 minut, aż wytrąci się serek

IMG_9097

po 30 minutach przelewamy go na durszlak i odcedzamy 2 godziny

IMG_9101

po 2 godzinach odcedzony serek dodajemy do utartego masła z cukrem

IMG_9122

miksujemy, aż cukier nie będzie wyczuwalny, a masa będzie puszysta

teraz przecinamy nasz biszkopt i przekładamy masą

IMG_9112

pierwszy biszkopt nasączamy ponczem z kawy rozpuszczalnej posłodzonej z dodatkiem rumu lub jakiegoś alkoholu

IMG_9124

następnie smarujemy go konfiturami różanymi lub ulubionymi powidłami

IMG_9129

konfitury dajemy tylko na pierwszy biszkopt , kolejne biszkopty już tylko nasączamy ponczem kawowym i przekładamy masą, aż do uzyskania odpowiedniej wysokości tortu

IMG_9143

gotowy tort wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki

IMG_9148

następnie dekorujemy

DSC01115

DSC01110

DSC01113

DSC01118DSC01112

DSC01109

DSC01144

DSC01147

6 Comments
  • Irena • 26 listopad 2014 at 10:47

    Martusiu, jak zrobiłaś aby tort wyglądał jak worek?
    Z czego zrobiłaś „sznurek” i naklejkę dla kogo jest przeznaczony. Chcę zrobić taki sam :)
    Pozdrawiam Irena

    • Marta
      Marta • 26 listopad 2014 at 22:44

      Irenko cała dekoracja tortu jest zrobiona z masy cukrowej, dukaty to czekoladki kupione na allegro. Fakturkę worka robiłam odciskając siateczkę , kładłam ją na rozwałkowanej masie i przyciskałam wałkiem,jak była gotowa ,przekładałam ją na tort,tak samo robiłam łatkę, z tym,że strzępiłam brzegi, sznureczek skręciłam z dwóch ruloników różnych kolorów, chyba następnym razem zrobię zdjęcia krok po kroku jak powstawała dekoracja będzie łatwiej tłumaczyć :), a torcik był ,dla Eli męża :), jakbyś jeszcze miała jakieś pytanka to śmiało – postaram się odpowiedzieć na każde :)

  • Irena • 29 listopad 2014 at 13:57

    Bardzo dziękuję:) W ogóle nie wiedziałam, że istnieje coś
    takiego jak „masa cukrowa”. Wyguglałam sobie i już jestem „oświecona w tej materii. Martusiu, następnym razem, dla takich „cukierników” jak ja, opisuj każdy element, bo Cię zamęczą. Chcę zrobić takie cudo na Darka (syna) urodziny. Aha! Ile tych dukatów trzeba zamówić żeby było tak bogato jak na Twoim Cudeńku?

    • Marta
      Marta • 1 grudzień 2014 at 01:42

      Irenko wszystkie nowe przepisy staram się teraz robić krok po kroku, mam zamiar też robić zdjęcia dekoracji na tort jak robię poszczególne elementy :) a dukatów kupiłam chyba 50 jak dobrze pamiętam, kiedy będziesz robiła ten torcik?

  • Emi • 6 luty 2015 at 22:17

    A ja mam pytanie jak połączyć tak pięknie barwniki z masa cukrową :) zagniatasz ją ręcznie czy mieszasz w termomiksie? Pamiętam kiedy robiłam masę cukrową strasznie ciężko było ją zanieść a połączenie z barwnikami to w ogóle był koszmar, mimo długiego zagniatania masa nie była idealnie połączona z barwnikami(w proszku).

    • Marta
      Marta • 7 luty 2015 at 02:31

      Emi powiem Ci, że ostatnio kupuję gotową masę i jestem zachwycona, tak jak mówisz z tą robioną różnie bywa raz jest fajna, a raz można nią zabić :), akurat przy tym torcie robiłam sama masę i była tak twarda,że nabawiłam się odcisków zanim rozprowadziłam barwnik :), ale pomysł z thermomiksem mi się podoba muszę kiedyś spróbować :) acha używam barwników w żelu wiltona