
KREM SEROWY,
? 1.5 l śmietany 18%,
? 9 jajek
? 1,5 l mleka
? 2 cukry waniliowe
? 1,5 kostki masła
? 1,5 szklanki cukru kryształu
BISZKOPT,
? 7 jajek
? 1 szklanki cukru kryształu
? 1 szklanki mąki
? 1/3 szklanki maki ziemniaczanej
MASA CUKROWA,
? 70 ml wody
? 4 łyżeczki żelatyny
? 50 g glukozy
? 1 łyżka gliceryny
? 3 łyżki planty
? 1/2 szt olejku migdałowego
? 800 g cukru pudru
70 ml wody + 4 łyżeczki żelatyny ( odstawić na 10 min ) gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej .
Następnie dodać 50 g glukozy i łyżkę gliceryny. 3 łyżki planty ( podobno smalec lub masło tez się sprawdza ) i olejek np migdałowy Połączyć z 800 g cukru pudru
DO NASĄCZENIA BISZKOPTU,
? ok 1 szklanki mleka
? kilka łyżek miodu
MASA SEROWA: jajka zmiksować ze śmietana, mleko zagotować z cukrem waniliowym, dodać zmiksowane jaja ze śmietaną i gotować na wolnym ogniu pół godziny , następnie powstały serek odcedzać na durszlaku przez 2 godziny . Masło zmiksować z cukrem i pomału dodawać wystudzony odcedzony ser.
BISZKOPT: jajka ubić na sztywną pianę dodać cukier i na końcu żółtka, na końcu dodajemy wymieszane ze sobą maki i miksujemy na wolnych obrotach, ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,
Pieczemy ok 30-40 minut w 170 st Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika , kładziemy ściereczkę na podłodze i rzucamy biszkopt z wysokości ok 50 cm, przewracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia pod ściereczką
biszkopt przecinamy na trzy równe części i nasączamy mlekiem z miodem i przekładamy kremem MASA CUKROWA: 70 ml wody + 4 łyżeczki żelatyny ( odstawić na 10 min ) gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej . Następnie dodać 50 g glukozy i łyżkę gliceryny. 3 łyżki planty ( podobno smalec lub masło tez się sprawdza ) i olejek np migdałowy Połączyć z 800 g cukru pudru DEKORUJEMY TORT
No Comments, Be The First!