DSC02738
DEKORACJA DO DAŃ Z RYBY
DSC03004
maleńkie bułeczki
Marta

łosoś pod białą pierzyną

  • listopad 28, 2014
  • RYBY
  • 2 komentarzy

Uwielbiam ryby, a w szczególności łososia, żeby za bardzo nie przejadł się domownikom, postanowiłam go trochę urozmaicić , a ,że zatęskniłam za śniegiem, którego ciągle brak stąd biała pierzyneczka

składniki:

? 4 filety z łososia

? pieprz cytrynowy

?  wegeta, delikat przyprawa , sól do wyboru

? majeranek

sos beszamelowy:

? łyżka masła

? łyżka maki

? mleko  ok 1/2 szklanki

? sól do smaku

? gałka muszkatołowa ok 1 łyżeczki według uznania

? posiekane orzechy pistacjowe

przygotowanie:

rybę myjemy , wyjmujemy ewentualne ości, i kroimy na porcje

DSC02671

układamy łososia na foli spożywczej aluminiowej i przyprawiamy przyprawami

DSC02680

na każdy kawałek łososia dajemy trochę masła

DSC02684

i zawijamy w sreberko

DSC02685

razem z łososiem możemy upiec kulki ziemniaczane: ugotowane ziemniaki ubijamy z masłem i ze śmietaną, możemy dodać gałkę muszkatołową lub ulubione zioła, czy przyprawę do ziemniaków, łyżką do lodów robimy kulki z ziemniaków , na czubku układamy kawałek masła i zapiekamy razem z łososiem ok 30 minut  w nagrzanym piekarniku do 180 st

DSC02689

łososia możemy podać z sałatką z pora, jabłka i majonezu 1 porcja pora , 2 lub 3 porcje jabłka

DSC02691

dekorujemy talerzyk

DSC02693

robimy sos beszamelowy:

masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu, dodajemy mąkę, chwilę gotujemy do  bardzo delikatnego zarumienienia masła i dolewamy pomału mleko mieszając  rózgą w celu uniknięcia grudek, nasz sos ma być ość gęsty , jeśli będzie za gęsty dodajemy trochę mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji solimy dodajemy  startą gałkę muszkatołową

DSC02688

łososia wyjmujemy z piekarnika i układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy orzechami

DSC02717

DSC02714

SMACZNEGO:)

DSC02709

 

2 Comments
  • Anonim • 2 grudzień 2014 at 22:29

    Wygląda pięknie… muszę spróbować tego dania gdyż łosoś to mój ulubiony przysmak:)

    • Marta
      Marta • 3 grudzień 2014 at 00:09

      Próbuj ,jest pyszniutki :) łosoś to moje drugie imię :) ta rybka nigdy mi się nie znudzi… KOCHAM ŁOSOSIA