1457670_654524684614648_33593396_n
szrek w białym puchu
DSC02516
trdelnik, domowy kurtosz, ciasto kominowe
Marta

przepis na chlebek NAAN

  • grudzień 03, 2014
  • PIECZYWO
  • Brak komentarzy

Chlebek NAAN to chlebek w kształcie dużej kropli, pieczony na gorącym blacie specjalnego pieca−tandoor, ale damy radę upiec go w zwykłym piekarniku. W Indiach popularny przede wszystkim w kuchni kaszmirskiej. Podawany z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii, ja podałam go akurat z oliwkami bo taka mnie naszła ochota. Serwowany razem z wieloma potrawami kuchni indyjskiej. Jeśli ktoś uwielbia chleb, będzie w nim zakochany , podany z odrobina oleju i octu balsamicznego … mmm pycha :)

składniki:

• 250g mąki
• 2 łyżeczki cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 130 ml mleka
• 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
Na wierzch:
Ulubione ziarna  i zioła (u mnie dziś oliwki oregano , bazylia , chili, majeranek, przyprawa do dań włoskich, ale równie dobrze smakuje z sezamem,  makiem, posiekanym czosnkiem i świeżą kolendrą. Ja następnym razem zrobię z suszonymi pomidorkami w zalewie i serkiem feta :)
• 1 łyżka oliwy i octu balsamicznego lub  miękkiego masła do smarowania

przygotowanie:

Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do dużej miski. W innej misce  wymieszać mleko i olej.
Zrobić wgłębienie w mące i wlać mleko z olejem, powoli wymieszać ciasto.  Wyrabiać przez 8-10 minut.

DSC03053

Ja użyłam do tego celu miksera. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać trochę mąki, jeśli zbyt twarde dodać trochę mleka z olejem.
Ciasto przykryć lekko wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części i rozgnieść je ręką na kształt  łezki.

DSC03056

Posypać ulubionymi przyprawami i ziarnami, wcisnąć je w chlebek.

DSC03058

DSC03059

DSC03060

Chlebek pieczemy na najwyższej półce piekarnika.

DSC03061

 

Rozgrzać piekarnik, najlepiej nastawić na funkcję grill, lub na najwyższą temperaturę piekarnika. Na rozgrzanej blaszce, wyłożonej papierem układamy chlebki i pieczemy je około  2 minut, aż będą lekko rumiane, potem przekładamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze ok minutkę do lekkiego zarumienienia.

DSC03070

DSC03073

DSC03074

DSC03076
Podajemy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

DSC03077

DSC03080

DSC03081

lub posmarowany masłem … podawać na gorąco.

 

No Comments, Be The First!