
Chlebek NAAN to chlebek w kształcie dużej kropli, pieczony na gorącym blacie specjalnego pieca?tandoor, ale damy radę upiec go w zwykłym piekarniku. W Indiach popularny przede wszystkim w kuchni kaszmirskiej. Podawany z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii, ja podałam go akurat z oliwkami bo taka mnie naszła ochota. Serwowany razem z wieloma potrawami kuchni indyjskiej. Jeśli ktoś uwielbia chleb, będzie w nim zakochany , podany z odrobina oleju i octu balsamicznego … mmm pycha
składniki:
? 250g mąki
? 2 łyżeczki cukru
? 1/2 łyżeczki soli
? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
? 130 ml mleka
? 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
Na wierzch:
Ulubione ziarna i zioła (u mnie dziś oliwki oregano , bazylia , chili, majeranek, przyprawa do dań włoskich, ale równie dobrze smakuje z sezamem, makiem, posiekanym czosnkiem i świeżą kolendrą. Ja następnym razem zrobię z suszonymi pomidorkami w zalewie i serkiem feta
? 1 łyżka oliwy i octu balsamicznego lub miękkiego masła do smarowania
przygotowanie:
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do dużej miski. W innej misce wymieszać mleko i olej.
Zrobić wgłębienie w mące i wlać mleko z olejem, powoli wymieszać ciasto. Wyrabiać przez 8-10 minut.
Ja użyłam do tego celu miksera. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodać trochę mąki, jeśli zbyt twarde dodać trochę mleka z olejem.
Ciasto przykryć lekko wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części i rozgnieść je ręką na kształt łezki.
Posypać ulubionymi przyprawami i ziarnami, wcisnąć je w chlebek.
Chlebek pieczemy na najwyższej półce piekarnika.
Rozgrzać piekarnik, najlepiej nastawić na funkcję grill, lub na najwyższą temperaturę piekarnika. Na rozgrzanej blaszce, wyłożonej papierem układamy chlebki i pieczemy je około 2 minut, aż będą lekko rumiane, potem przekładamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze ok minutkę do lekkiego zarumienienia.
Podajemy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
lub posmarowany masłem … podawać na gorąco.
No Comments, Be The First!