DSC02516
trdelnik, domowy kurtosz, ciasto kominowe
DSC03168
przepis na zieloną lazanię
Marta

słoneczka

  • grudzień 04, 2014
  • ŚWIĘTA
  • Brak komentarzy

Ten przepis jest dedykowany mojej przyjaciółce z lat dziecięcych, młodzieńczych, obecnych  i mam nadzieje, że na wieki wieków. :) :) :)  To moje ukochane ciasteczka nie wyobrażam sobie bez nich żadnych świąt. Są delikatnie kruche, rozpływające się w ustach , a konfitura różana sprawia, że są to ciasteczka wyjątkowe i  na specjalne okazje. To najpyszniejsze ciastka jakie kiedykolwiek jadłam . Ich smak przypomina mi dzieciństwo, pierwszy raz jadłam je  na wakacjach, które spędzałam  u mojej cioci. Pamiętam jak ucierała do nich konfiturę, ten smak pamiętam do dziś. Potem nie miałam okazji już ich kosztować przez długie lata, nawet bardzo długie . Przypomniałam sobie o nich dopiero jak wyszłam za mąż i zaczęłam moja przygodę z gotowaniem :) Zadzwoniłam do cioci i poprosiłam ją o ten boski przepis . Zastanawiam się czemu wcześniej nie wpadłam na ten pomysł :) BB te ciasteczka są specjalnie dla CIEBIE :)

składniki:

? 60dkg mąki

? 40dkg masła

? 6 żółtek

? konfitury z róży własnej produkcji najlepiej , ale mogą być też ze sklepu, lub inne konfitury, lub nutella

na lukier:

? 2 białka

? 20dkg cukru pudru

  przygotowanie:

Mąkę posiekać z masłem

IMG_1256

dodać żółtka

IMG_1257

zagnieść ciasto

IMG_1259

rozwałkować, wycinać kółeczka.

IMG_1263

IMG_1265

Połowę ciasteczek posmarować lukrem jak będą już na blaszce (w miarę możliwości, żeby nie spływał z ciastek)

lukier:

białka ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę , najlepiej mikserem.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , to będzie góra naszych słoneczek. Piec w piekarniku w 190 st na złoty kolor. Delikatnie wyjmować z piekarnika, żeby ich nie pokruszyć.

Po wystygnięciu przekładać konfiturą różaną lub nutellą … pychota … życzę smacznego;)

IMG_1273

 

IMG_1298

IMG_1276

 

No Comments, Be The First!