DSC00200
bułeczki z serkiem almette i łososiem
DSC00009
kruche ciasteczka z lukrem
Marta

bułeczki pszenne jogurtowe

  • październik 19, 2014
  • PIECZYWO
  • Brak komentarzy

składniki :
• 460 g mąki pszennej luksusowej typ 550
• 200 ml jogurtu naturalnego
• 100 ml ciepłej wody
• 25 g świeżych drożdży albo 10 g suszonych
• 1 pełna łyżeczka płynnego miodu albo cukru
• 1 pełna łyżeczka soli
• 1 jajko
• 2 łyżki oleju (dałam z pestek winogron)

przygotowanie:

Wodę podgrzać, dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego (po wymieszaniu masa powinna być lekko ciepła), miód albo cukier, rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i wymieszać, dodać rozkłócone jajko, olej, resztę jogurtu i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto (ja wyrabiałam w robocie około 8 minut, a potem jeszcze chwilę rękoma), jeśli ciasto się mocno lepi podsypać niewielką ilością mąki. Przełożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut – do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, krótko wyrobić. Uformować wałek o długości około 60 cm , lekko spłaszczyć, tak aby szerokość miała około 8 cm. Ciasto obsypać mąką i pokroić ostrym nożem na 8 – 10 równych  kawałków, w zależności od tego, ile chcemy mieć bułek i jakiej wielkości (ja pokroiłam na 10 części).

DSC09999

Bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni (góra – dół), wstawić blachę z bułkami i piec około 15 minut do ładnego zrumienienia.
Wyciągnąć, ostudzić na kratce. Bułki nadają się do słodkich i do wytrawnych dodatków.

DSC00021

DSC00045

DSC00068

DSC00076

DSC00033

No Comments, Be The First!